BXL’anguage

Interlitratour 2020

21.2.2020

BXL’anguage

Dos altait moyin om te moyènèiren, - das tout khatar! (*)

De laatste jaren ontstond er in de Brusselse straten en op de pleinen een nieuwe taal. Dit nieuw Brussels dialect is een mengelmoes van Frans, Nederlands, Arabisch en vele andere talen. Ook wel de taal waarmee Zwangere Guy zijn leven bezingt.

Tijdens BXL’anguage gaan we op zoek naar de hyperdiverse taalgebruiken in onze stad.

Op het programma; de kortfilm Meli Milo van Julian Wolf, waarin de Brusselse jongerentaal een hoofdrol speelt. Gevolgd door een performance van Arber Aliaj en Geert Dehaes, elk in hun eigen taal. Arber Aliaj, performer, beheerst deze nieuwe taal als geen ander en gaat tijdens de performance in gesprek met Geert Dehaes, Brusseleir in hart en nieren. We sluiten de avond af met een geanimeerde analyse van het nieuw Brussels dialect door Lisa Verhelst, taalkundige en leerkracht in Brussel. Doorlopend geniet je van de geluidsinstallatie Brusselsspeaks van BNA-BBOT. Je hoort er stemmen van jongeren die hun favoriete Brusselse woorden delen.
Laat je onderdompelen in de Brusselse slang!

BXL’anguage is een samenwerking tussen Be.brusseleir, Het Goudblommeke in Papier, Masereelfonds en De Markten en vindt plaats tijdens Interlitratour. Een intercultureel, literair festival van woensdag 19 t.e.m. zaterdag 22 februari 2020 in verschillende Brusselse gemeenten. Meer info vind je op www.interlitratour.be.

*’Dos altait moyin om te moyènèiren’ betekent een oplossing zoeken, in het Brussels Das tout khatar’ betekent bangelijk in het nieuw Brussels, een mengeling van Dat is (NL), tout (FR) en rhatal (AR)

Algemene informatie

Thema: 
Humor/comedy, Podium
Wanneer: 

21.2.2020
van 20:00 tot 21:30

Waar: 

Gemeenschapscentrum De Markten vzw
Oude Graanmarkt 5
1000 Brussel

Taalniveau Nederlands: 
Extra info: 

€ 7 standaardtarief, € 2 Paspartoe-kansentarief. Met: Geert Dehaes, Arber Aliaj, Julian Wolf, Lisa Verhelst, Omar Hobo en Marieke Rimaux. Deze voorstelling vindt plaats tijdens Interlitratour, een intercultureel, literair festival van woensdag 19 t.e.m. zaterdag 22 februari 2020 in Brusselse gemeenten. Meer info: www.interlitratour.be.

Prijs: 

€ 7

€ 2,0 (Paspartoe tegen kansentarief)

BXL’anguage

Prijs

€ 7

€ 2,0 (Paspartoe tegen kansentarief)

Waar

Gemeenschapscentrum De Markten vzw
Oude Graanmarkt 5
1000 Brussel

Bereikbaarheid

metrolijn 1 en 5; halte Sint-Katelijne
tram 3, 4, 31, 32, 33 en alle nachtbussen; halte De Brouckère