Geluidsinstallatie: Le bleu, een zebra, Oscar et le khat

Publicatiedatum: 
Maandag, 1 februari 2021 - 11:55

De geluidsinstallatie Le bleu, een zebra, Oscar et le khat’ hangt op in de platanen voor de inkom van De Markten op de Oude Graanmarkt en laat je horen hoe de identiteit van de buurt leeft in de hoofden van de bewoners en nodigt uit om er met een frisse blik naar te blijven kijken.

De Sint-Katelijnewijk is de laatste jaren erg veranderd. Waar de wijk een paar decennia geleden nog een grauwe buurt was die enkel werd bezocht door mensen die er iets te zoeken hadden, is het nu een hippe plaats waar veel mensen zich thuis voelen. Een plek waar je even kan ontsnappen aan de drukte van de stad, waar de trottoirs recht(er) liggen, waar je gezellig kan afspreken met vrienden en vriendinnen.

Toch zijn onze wijk en het plein voor onze deur geen onbeschreven bladen. Er werd al heel wat gemanifesteerd tegen en geschreven over de veranderingen die onze buurt doormaakte. Lang niet iedereen is tevreden met het deels autovrij maken van de straten, het weghalen van bankjes, de uitbreiding van terrassen, de opkomst van grote horeca- en winkelketens.

Omdat we het belangrijk vinden dat gebruikers van de openbare ruimte mee kritisch blijven nadenken over hoe de stad wordt vormgegeven, vroegen wij aan BNA-BBOT en geluidskunstenaar Jeroen Uyttendaele om een kunstwerk te maken op de Oude Graanmarkt.

Samen maakten zij ‘Le bleu, een zebra, Oscar et le khat’. Deze geluidsinstallatie (NL – FR) hangt op in de platanen voor de inkom van De Markten op de Oude Graanmarkt en laat je horen hoe de identiteit van de buurt leeft in de hoofden van de bewoners en nodigt uit om er met een frisse blik naar te blijven kijken.

Beluister hier de geluidsopnames.

Elke dag vanaf  1 februari tot 25 april van 7 tot 22u op de Oude Graanmarkt

Geluid: BNA-BBOT - www.bna-bbot.be
Ontwerp: Jeroen Uyttendaele - www.jeroen-uyttendaele.org
ism. De Marken

Fotogalerij: 
Le Bleu, een zebra, Oscar et le Khat