De Vijfhoek september 2021

Verschijningsdatum: 
09/01/2021
Onderwerp: 
Halte van de maand: Rouppeplein

Halte van de maand: Rouppeplein

Midden in de Stalingradwijk ligt het Rouppeplein, met zijn kenmerkende vierkante grondplan. Dit plein is vernoemd naar burgemeester Nicolas-Jean Rouppe, de eerste burgemeester van de stad Brussel na de onafhankelijkheid van België.

Het Rouppeplein was vroeger een druk stationsplein gelegen voor het eerste Zuidstation van Brussel, het zogenaamde Bogaardenstation dat in 1840 werd ingehuldigd. De treinen stoppen hier al meer dan 150 jaar niet meer, maar de hotels zijn er nog wel: A la grande Cloche is nog een herinnering naar de klok die vertrek en aankomst van de treinen ritmeerde.

Het Rouppeplein was ook het eindstation van de boerentram uit het Pajottenland. Die vertrok vanuit Gooi, via Lennik naar hier. Deze tramlijn kende een enorm succes. Veel land- en tuinbouwers konden met de tram naar de stad en de fabrieken waar ze hun producten konden verkopen op de markt of aan de verwerkende voedingsindustrie. Wekelijks werden lange trams ingelegd voor de marktdagen. Voor het eerst kreeg de stad nu ook pendelaars vanuit het omliggende land. De scholieren konden na de dorpsschool met de tram voortstuderen in de stad.

In 1869 was het Bogaardenstation echter te klein geworden en verhuisde het station zuidwaarts. Tegenwoordig zijn er nog heel wat fijne horecagelegenheden overgebleven, waar je aan democratische prijzen terecht kan.