Theatergezelschap Forsiti'A

L'ApPART

Forsiti'A is het theatergezelschap dat groeide uit de sociaal-artistieke samenwerking tussen De Markten en Hobo, een dagcentrum voor thuislozen. De twee organisaties hebben een lange geschiedenis van samenwerking maar hun gezamenlijke theaterprojecten leidden tot succesvolle producties en gingen een eigen leven leiden. De oprichting van Forsiti’A was een logische, volgende stap.

De naam vindt zijn oorsprong in het kleine gele bloempje dat elk jaar de lente roept en tuinen en parken kleurt. Forsiti’A is een bonte mix van mensen, elk met hun eigen achtergrond en kwaliteiten die een geheel eigen dynamiek geven aan het traject en aan de producties. Stadsbewoners met een grote passie voor theater die vanuit hun kracht de productie vertalen en invullen op een directe manier, zonder pretentie, daar draait het om.

Begin 2015 werd de samenwerking versterkt met de toevoeging van nieuwe partner Link=Brussel, een vzw uit de buurt die zich inzet voor kansarmen en laaggeschoolden.

Het gezelschap wisselt al eens van bezetting, maar staat open voor iedereen die ambitie heeft om op de planken te staan. Ben je zelf ook gebeten door de acteursmicrobe en zegt het je wat om deel te nemen aan een volgend project? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

E-mail: theaterforsitia@gmail.com 
Tel.: 02/512 34 25 - 0472/74 16 64

Volg het gezelschap ook via Facebook en de blog

Seizoen 2015 -2016: L’ApPART

In de werking van Forsiti’A is de participatie van de deelnemers in alle aspecten een belangrijk gegeven. Bij de opstart van het project dat L’ApPART zou gaan worden, werd er met de deelnemers besproken wat ze verwachtten van het nieuwe project en de nieuwe regisseur. Een afvaardiging van de deelnemersgroep voerde mee met de organisatoren ‘sollicitatiegesprekken’ met de potentiële regisseurs. Daaruit werd Eva Schram gekozen, haar methodiek en ideeën sloten het best aan bij het project dat we voor ogen hadden. Eva betrok haar partner Frederik Van de Moortel bij het project voor de muziek en Karlien Torfs stond haar als regie assistente bij doorheen het project.

Afgezonderd -séparément - afzonderlijk - particulier - anders - autrement - geïsoleerd - A part - eigenaardig - extraordinaire – buitengewoon – isolé

L’Appart is een plek in de stad. A PART leven we samen. Individueel en liefst hoogstpersoonlijk,

Onder En dessous

boven au-dessus

en vooral et surtout

naast elkaar les uns à coté des autres

Nous nous irritons, jusqu’à ce que nous soyons contraints à comprendre que notre ‘être’ dépend fortement de notre comportement vis-à-vis de l’autre ...

Spelers: Abderrahim El Mejriti, Ali Al Krizi, Isabelle Lentz, Latif Al Assadi, Lieven Muyldermans, Moctar Ba, Mustafa Aboul Khir, Patricia Kela, Sophie Tiberghien, Timothée Kossi Baminla, Werner Debus, Yves FarahRegie: Eva SchramAssistent regie : Karlien TorfsGeluid: Frederik Van De MoortelLicht: Jean-Louis Gille 

Seizoen 2015 -2016: C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter

Uit de evaluatie van het Faust-project bleek dat alle deelnemers heel veel zin hadden om mee aan het denk- en schrijfproces van een volgend project te werken, ze wilden een voorstelling maken vanuit hun eigen verhalen en emoties. Met die evaluatie in het achterhoofd gingen de organisatoren een samenwerking aan met Hans Van Cauwenberghe, wiens methodiek het best leek aan te sluiten bij de verwachtingen en wensen van de groep. Hij haalde er jonge leeuwen Ciska Thomas, Otto Kint & Mathieu Grillo bij en dat bleek een recept voor succes. 
Het muziekspektakel ‘C’est pas parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter’ was het resultaat, dat tot op de dag van vandaag ongezien veel succes kent. Een album, een reportagereeks in Iedereen Beroemd, een selectie voor het prestigieuze Theaterfestival (als allereerste sociaal-artistieke project ooit) en een hele reeks optredens later, fietst de ‘Vélo’ onder begeleiding van de artistieke ploeg verder langs ongekende paden.

Spelers: Adboulaye Gueye Badji, Chadia Felhine, Freddy Taillieu, Isabelle Lentz, Jenny Schoonyans, Karina Moerenhoudt, Kelly Creyelman, Moctar Ba, Nabil Barssa, Nadia Hadad, Nudraje Ruggoo, Patricia Kela, Sophie Tiberghien, Werner Debus & Yao Issifou
Regie & Muziek: Hans Van Cauwenberghe & Ciska Thomas
Tekst:  Forsiti’A (= spelers)
Muzikale begeleiding: Hans Van Cauwenberghe, Ciska Thomas, Otto Kint, Mathieu Grillo
Geluidstechniek : Joren Cautaers – Matthias Van Lul
Licht: Jean-Louis Gille & Alain Debruyne
Productiehuis: De chinezen
Boekingskantoor: Koortzz

Seizoen 2014 -2015: FAUST

Mephisto daagt Faust uit. Liefst in alle richtingen. Hij beproeft Faust, wil dat hij vooruitloopt, niet opgeeft, altijd verder onderzoekt, zich verder verdiept. Een verhaal over tomeloze ambitie, hersenonderzoek, verleiding, dood en verlies.

Deze tweede Forsiti’Aproductie stond onder regie van Ivan Vrambout. Geboeid door de ambitie van Faust om onderzoek te doen, bewerkte hij het klassiek verhaal van F.W. Goethe samen met Marnick Bardyn.

Vrambout bracht verschillende thema’s aan omtrent Faust. Hij vertelde over eigen ervaringen en al snel merkte hij dat verschillende leden van het gezelschap een eigen ervaring hadden met ziekte, de dood en het ziekenhuis in het algemeen. Vanuit de spelers, met hun verschillende sterktes en zwaktes, ontstond een nieuw script. Via verhalen, gesprekken en improvisaties met hen ontstonden ideeën voor een mogelijke rode draad. Beetje bij beetje werd het theaterstuk van Goethe herschreven en bewerkt in verschillende talen. Daarbij werd gezocht naar de kracht van ieders taal en de tweetaligheid van de voorstelling. Spelers werden geconfronteerd met een klassiek verhaal en zagen een nieuwe versie ontstaan. 

Spelers: Abdoulaye Gueuye Badji, Conté Morlaye, Freddy Taillieu, Isabelle Lentz, Karina Moerenhoudt, Kelly Creyelman, Latif Al Assadi, Nabil Barssa, Nadia Hadad, Renata Adler, Sophie Tiberghien, Timothée Baminla Lambony, Werner Debus  & Yao Issifou
Regie: Ivan Vrambout
Tekst: Ivan Vrambout & Marnick Bardyn
Kostuum/Scenografie: Julia Weisbrich
Techniek: Koen Van Der Meersche
Tekeningen: Conté Morlaye
Foto’s: De Duplas
Film: Sander Tas 

Seizoen 2013 -2014: MEDEA/ MÉDÉE

Ik wil alleen maar dat gij mij graag ziet/ Je veux seulement que tu m’aimes

Het verhaal van Medea was eens startpunt. De acteurs gingen op zoek naar de raakpunten met hun eigen leven. De bewerking ‘Mamma Medea’ van Tom Lanoye en de vertaling door Alain Van Crugten waren hierbij een gids.

Spelers: Abdoulaye Gueye Badji, Anaïs Lentz, Conté Marlaye, Dimitranka Katsarkova, Isabelle Lentz, Izmaouen El Mostafa, Jenny Schoonyans, Kelly Creyelman, Latif Al Assadi, Luc Vertongen, Maria Dias De Costa, Mustafa Aboulkhir, Omar Toure, Sophie Tiberghien, Stefanie Van der Elst, Tessa Goossens, Timothée Baminla Lambony, Werner De Bus, Yao Issifou
Regie: Yves van den Boogaart
Zangcoach: Tine Joris
Techniek: Stijn Van den Bossche
Fotografie: De Duplas
Video: Sander Tas
Promobeeld: Ilse van de Boogaart
Foto: Carlos van Hove

Fotogalerij: 
Faust
Faust
Faust
Faust
3
2
5
1