Expo: Four Wall Wander

Four Wall Wander is een tentoonstelling van Liesbeth Marit en Charlotte Lybeer. 

De fotografen laten werk zien dat deel uitmaakt van een participatief project. Daarbij gingen de kunstenaars in dialoog met buurtbewoners en bezoekers van de expo 'Two beers and no puppy' in De Markten (2022). Iedereen die zich identificeert als vrouw en in Brussel woont, kon zich inschrijven om een portret te laten maken door één van de fotografen. De selectie toont vrouwelijke personages in hun eigen leefomgeving.  

Verankerd in het grensgebied tussen werkelijkheid en fictie, weerspiegelen de beelden van deze twee kunstenaars een verfijnde balans tussen het alledaagse en het ongewone. Ontdek in deze tentoonstelling niet alleen de fotografie, maar ook de verbinding tussen een vooropgesteld idee en de verrassende echtheid van het moment. 

(uit de zaaltekst 'De wereld als filmset’ 2022, door Eric Min)  

Wanneer je met de fotografes over hun werk praat, vallen voortdurend begrippen als montage en locatie, set en pose, constructie en controle, rekwisieten en attributen.  

Ik bedenk het beeld vaak vooraf’, zegt Lybeer, ‘en laat mij leiden door wat zich voordoet’. Doorgaans drukt zij af op het moment dat het model de stereotiepe poses loslaat en uit haar rol valt.  

Marit gaat op pad om locaties te zoeken die geschikt zijn voor de situatie die zij wil regisseren, en voegt weleens attributen toe – al blijkt bijvoorbeeld uit de foto met de zeemeermin, de hond en het zwembad dat de werkelijkheid sterker kan zijn dan de verbeelding: slechts enkele discrete ingrepen transformeren een reëel bestaande tuin tot een onirisch visioen. 

Liesbeth Marit (1979, Halle) studeerde schilderkunst en experimenteel atelier aan LUCA, Hogeschool voor de Kunsten in Brussel. Charlotte Lybeer (1981, Roeselare) studeerde fotografie aan de Academie voor Schone Kunsten Gent. Ze ontmoetten elkaar in 2004 tijdens hun postgraduaatstudies aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen.