Veelgestelde vragen

Algemeen

Nee. Wij organiseren geen taallessen Nederlands, of Nederlandstalige ateliers voor niet-Nederlandstalige kinderen die niet naar het Nederlandstalig onderwijs gaan. Alle activiteiten voor kinderen gaan door in het Nederlands. Kinderen moeten Nederlands begrijpen en spreken om mee kunnen doen, dat is in het belang van de kinderen en de begeleiding.

Ons taalatelier biedt wel een oefenkans voor kinderen die naar een Nederlandstalige school gaan, maar thuis geen Nederlands spreken. Je kan de info hierover terugvinden bij onze activiteiten.

Wij houden alle gevonden voorwerpen zonder houdbaarheidsdatum maximaal één maand bij. Ben je iets kwijt? Neem contact op met ons. Je kan je verloren voorwerp ophalen tijdens de openingsuren.

Opgelet: het gemeenschapscentrum is niet verantwoordelijk voor diefstal door derden, verlies binnen het gebouw of beschadiging van persoonlijk materiaal.

Jazeker!  

 • Wil je graag als beroepskracht bij ons werken? Bekijk de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de website van ons gemeenschapscentrum voor vacatures voor VZW personeel.
 • Wil je graag als vrijwilliger meehelpen? Neem contact op via Demarkten@demarkten.be
 • Wil je graag stage lopen in ons gemeenschapscentrum? Neem contact op via  Demarkten@demarkten.be 

Ja, als ze aan de leiband worden gehouden. Loslopende honden zijn niet toegelaten.

Inschrijvingen

Inschrijven via onze website kan via de knop ‘Schrijf je in’. Deze knop staat rechtsboven de pagina van de activiteit. Heb je geen computer of heb je hulp nodig? Kom dan naar het onthaal van het gemeenschapscentrum.

Raadpleeg onze openingsuren
Je kan niet telefonisch inschrijven.

Ja, onze collega’s van het onthaal schrijven je graag in.

Aan ons onthaal kan je cash betalen, of met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard. Schrijf je online in? Dan betaal je via de website tickets.vgc.be met je bankkaart (bancontact), Visa of Mastercard.

Ja. Met een Paspartoe tegen kansentarief krijg je korting op onze activiteiten. Kom naar ons onthaal om een gratis Paspartoe tegen kansentarief aan te maken. Je toont aan dat je recht hebt op het kansentarief door een van deze documenten te tonen:

 • Attest of klevertje van het ziekenfonds (recht op verhoogde tegemoetkoming)
 • Of: Attest van een organisatie budgetbeheer, van een collectieve schuldbemiddelaar of van het OCMW of een vonnis of een verklaring van een schuldbemiddelaar
 • Of: een voucher van een organisatie erkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Nee. Activiteiten worden georganiseerd voor een specifieke leeftijdsgroep. We maken geen uitzonderingen voor kinderen die te jong of te oud zijn.

De inschrijvingen starten op twee momenten per jaar. Een keer aan het einde van de zomervakantie, een tweede keer bij de start van het nieuwe jaar. De exacte data verschijnen rond die periodes op onze website. 

Als er nog plaats is, kan je (kind) ook later tijdens het schooljaar starten. Opgelet: dat kan niet bij alle cursussen.

 • Er zijn gratis en betalende activiteiten.
 • Je vindt de prijs van de activiteit op onze website en in onze brochures en flyers.
 • Brusselaar met beperkte financiële middelen? Je kunt genieten van een verlaagde prijs via de Paspartoe tegen kansentarief. Lees er meer over op de website van Paspartoe of vraag ernaar aan ons onthaal.
 • Er zijn kortingen voor senioren (65+), studenten en werkzoekenden naast het kansentarief voor mensen in financieel precaire situaties.

Annuleren van een cursus

Raadpleeg de algemene voorwaarden van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Annuleer je 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je het volledige inschrijvingsgeld terug. Stuur hiervoor een mail naar cursussen@demarkten.be en vermeld je naam, je rekeningnummer en de datum van de cursus.

Annuleer je minder dan 30 kalenderdagen voor de start van de cursus? Dan krijg je geen geld terug.

Ja. Bij minder dan 6 inschrijvingen kunnen we beslissen om de cursus te annuleren. Ook in gevallen van overmacht kan dit gebeuren. Het inschrijvingsgeld betalen we in deze gevallen steeds volledig.

Als je ziek bent, kan je de cursus annuleren. Bezorg binnen de 5 werkdagen na de start van de ziekte of het ongeval een gedateerd medisch attest aan het gemeenschapscentrum via cursussen@demarkten.be. Geef ook je rekeningnummer door. Zo betalen we je het inschrijfgeld van het aantal resterende dagen snel terug.

Cursussen voor volwassenen

Voor sportieve cursussen draag je best sportkleding waarin je makkelijk kan bewegen en propere sportschoenen. Voor creatieve cursussen en kookcursussen draag je best kledij die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus per e-mail.

Voor sportieve cursussen breng je best een drinkfles en een handdoek mee. Als je specifieke materialen moet meebrengen, sturen we je dit via e-mail.

De meeste cursussen starten begin oktober en stoppen eind mei. De exacte start- en einddatum staan op onze website bij de desbetreffende activiteit. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen.

Ja. Heb je extra begeleiding of aangepaste infrastructuur nodig? Contacteer ons dan minimum 4 weken voor de start van de cursus, dan bekijken we samen wat er mogelijk is.

Via de websites www.n22.be en www.sportinbrussel.be vind je een groot deel van de Nederlandstalige activiteiten in Brussel.

Schrijf je in op de wachtlijst. Dat is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt word je gecontacteerd in volgorde van inschrijving op die wachtlijst. Wil je nog steeds meedoen, dan kan je betalen en je effectief inschrijven.

In sommige cursussen wel, andere niet. Via de taaliconen zie je welk niveau Nederlands je moet hebben.

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.

Het onthaal van het centrum kan een verzekeringspapier opstellen. Vraag het aan je lesgever. Dat papier kan de dokter verder invullen. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam kind.

Er zijn 3 tarieven in ons gemeenschapscentrum:

 • Het standaardtarief
 • Kortingen voor senioren (65+), studenten (-26) en werkzoekenden naast het kansentarief voor mensen in financieel precaire situaties
 • het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven.

Voor sportactiviteiten zijn er tussenkomsten van het ziekenfonds (de mutualiteit) of gemeente mogelijk, sommige activiteiten zijn fiscaal aftrekbaar: meer info.

Cursussen voor kinderen

Nee, je zet je kind af aan het lokaal, maar je blijft niet aanwezig tijdens de activiteit. Zo vermijden we dat het kind en/of de lesgever (onbewuste) druk voelt om te presteren. Niet alle ouders kunnen aanwezig zijn en het is belangrijk dat alle kinderen die deelnemen aan een activiteit zich gelijk voelen. We rekenen hiervoor op begrip van de ouders.

Soms organiseren we ouder-kind cursussen, uiteraard mag je daar wél aanwezig zijn.

Nee, wij bieden geen dienst aan die de kinderen ophaalt op school.

Je kind draagt het best speelkleding die gemakkelijk zit en die vuil mag worden. Specifieke informatie krijg je per cursus.

Je kind brengt best een drinkfles mee. Voor activiteiten die langer dan 1 uur duren brengt je kind best ook een gezond tussendoortje mee.

Als je kind specifieke materialen moet meebrengen, laten we je dat minstens een week op voorhand weten.

De meeste cursussen starten begin oktober en stoppen eind mei. De exacte start- en einddatum staan op onze website bij de desbetreffende activiteit. We geven de data ook nog eens mee bij je inschrijving. Tijdens vakantieperiodes en op officiële feestdagen zijn er geen cursussen.

Nee, er is geen opvang. Haal je kind stipt op na afloop van de cursus.

Er zijn 3 tarieven in ons gemeenschapscentrum:

 • Het standaardtarief
 • Kortingen voor senioren (65+), studenten (-26) en werkzoekenden naast het kansentarief voor mensen in financieel precaire situaties
 • het reductietarief met de Paspartoe tegen kansentarief. Verder zijn er geen kortingstarieven.

Je krijgt deze documenten voor een (gedeeltelijke) terugbetaling: 

 • Fiscaal attest: als je je kind inschreef, krijg je het volgende kalenderjaar automatisch een fiscaal attest in je mailbox. Heb je geen mailadres? Dan wordt het fiscaal attest verzonden naar je postadres. 
 • Ziekenfonds: je ziekenfonds (mutualiteit) zorgt vaak voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van kampen, speelpleinwerking en meerdaagse (sport)activiteiten. Download je attest via tickets.vgc.be in jouw ouderzone.

Schrijf je kind toch in, dan komt het automatisch op de wachtlijst. Dit is gratis en zonder verplichtingen. Wanneer er een plaats vrijkomt, contacteren we je. Wil je kind nog steeds meedoen, dan kan je betalen en is je kind effectief ingeschreven.

Of zoek een andere cursus op de activiteitenpagina van jonginbrussel.be

Ja. Kinderen die deelnemen aan een cursus moeten zindelijk zijn.

De inschrijvingen starten voor iedereen op hetzelfde moment.

Wij nemen meteen contact op met de ouder(s) en vragen om zelf naar een dokter te gaan als dat kan. In bepaalde gevallen komt de verzekering van de Vlaamse Gemeenschapscommissie tussen in de medische kosten. Je krijgt van ons een papier mee voor de verzekering dat de dokter moet invullen.

Meld het meteen aan onze cursusverantwoordelijke via cursussen@demarkten.be. Pesten wordt niet getolereerd. We luisteren naar jullie verhaal, laten jullie kind aan het woord en bekijken samen hoe we de situatie kunnen aanpakken.

Zonder schriftelijke toelating mogen de kinderen niet alleen naar huis. Je kan dit aanduiden op de medische fiche tickets.vgc.be onder ‘vragenlijsten’ > ‘naam kind’.

Nee. Alle communicatie, zoals fiscale attest en facturen, is persoonlijk en gekoppeld aan het account dat je aanmaakt bij de registratie. Als je andere kinderen inschrijft onder jouw account zal je dus een foutief fiscaal attest of een foutieve factuur krijgen. De factuur blijft ook gekoppeld aan jouw account en jij bent verantwoordelijk voor de betaling.

We controleren altijd de medische fiches zodat we op de hoogte zijn van de allergieën en intoleranties. Het is dus belangrijk om de vragenlijst goed in te vullen op tickets.vgc.be: onder ‘vragenlijsten’ > naam kind.

Ja, kinderen moeten Nederlands spreken en begrijpen.

Er is een aangename wachtruimte om te wachten op je kind. Hier kan je in alle rust even ontspannen en een kopje koffie/thee drinken.